web analytics
06-22911261

12 tips voor meer creativiteit in school


Iedereen heeft creatieve vermogens! Maar die vermogens behoeven wel voeding en onderhoud. De aangenomen werkelijkheid en vaste concepten winnen het anders van dromerijen, originaliteit en verbeeldingskracht. En dat terwijl creativiteit een van de meest gevraagde vaardigheden in het bedrijfsleven is en onmisbaar is in een rijk leven!

12 TIPS OM CREATIVITEIT TE ONTWIKKELEN:

 1. Lees voor of liever nog: vertel verhalen
  Bij het vertellen van een verhaal vormen kinderen in hun fantasie de beelden bij dit verhaal. Zo wordt hun vermogen tot verbeelding geoefend.
  We kennen in Nederland en Europa een prachtige schat aan verhalen! Denk aan sprookjes, fabels en legenden, de verhalen rondom Anansi de Spin, de verschillende mythologieën uit Griekenland en Noorwegen, de verhalen uit het Romeinse rijk. En al dit soort beeldrijke verhalen dragen bij aan de ontwikkeling van een gevoel voor het goede en kwade, een sterke moraal.
  En het is nog goed voor de taalontwikkeling ook!
  Albert Einstein zei: wie wil dat kinderen slim worden vertelt ze sprookjes, wie wil dat kinderen nog slimmer worden vertelt nog meer sprookjes.
 1. Gebruik natuurlijke materialen
  Het gebruik van natuurlijke materialen stimuleert het vermogen zich te verbinden. Papier komt van bomen, klei uit de rivier en wasco van de bijen. Kinderen kunnen zich daar een voorstelling van maken en leren de producten van de wereld om hen heen te waarderen.
 1. Geef kinderen speelgoed dat niet af is
  Veel plastic speelgoed en games zijn een weergave van de realiteit of karikaturen daarvan. Er kan daardoor vaak maar een beperkt aantal spellen mee worden gespeeld. Daar is voor kinderen niets meer aan toe te voegen. Bij speelgoed waar niet alle details van zijn uitgewerkt worden kinderen uitgedaagd om emoties, kleuren en vormen in zichzelf op te roepen en in hun spel te gebruiken. Een pop kan dan blij en droevig zijn, een houten auto is de brandweer of de politie.
 1. Oefen verschillende technieken
  Oefen met de kinderen verschillende kunstvormen. Teken, schilder, boetseer met klei of bijenwas, speel toneel, zing en dans. Daarmee krijgen kinderen verschillende gereedschappen en vertrouwen om tot creativiteit te komen. Ze kunnen simpelweg meer zelf maken. Al is het dan niet perfect, ze hebben het wel zelf gemaakt!
 1. Geef ruimte voor mijmering en verveling
  Om tot creativiteit te komen heeft een kind (en volwassenen) vooral rust nodig. Op het moment dat een kind zich verveelt gaat het zelf op zoek naar een oplossing. Een saaie knikker blijkt dan opeens aanleiding te zijn voor spel. Vertrouw er op dat het kind niet veel speelgoed nodig heeft om tot spel te komen.
 1. Bekijk oude ambachten
  Ga met kinderen naar een (biologische) boer, een schaapskudde, openluchtmuseum, een Veluwse markt met oude ambachten. Dit zijn vakgebieden met processen die kinderen kunnen begrijpen. Deze mensen maken producten van a tot z. Laat kinderen inspireren door deze prachtige vakken. Op een dag denkt het kind: dat wil ik ook! Het zal ook leren dat veel oude ambachten zijn verdwenen of veranderd en dat er in deze tijd nieuwe vakgebieden zijn waar het kind zijn passie in kwijt kan.
 1. Laat kinderen spelen
  Fantasierijk spel is voeding voor het creatieve brein. Er ontstaan werelden en verhaallijnen die voor menig volwassenen onnavolgbaar zullen zijn. Maar het kind is ongemerkt bezig om zich te scholen in verbeeldingskracht, experiment, opnieuw beginnen en vrije associatie. En laat het kind maar lekker rond dwalen in zijn fantasie!
 1. Maak muziek met kinderen
  Samen muziek maken versterkt de samenhorigheid en gevoelvolle liederen leren kinderen emoties te ervaren. Daarnaast is het ook heel erg leuk en wordt bij actieve muziekbeoefening een groot deel van de hersenen geactiveerd. Het stimuleert verbindingen in de hersenen die nodig zijn om te plannen, te reflecteren en zingen bevordert de taalontwikkeling. Daarnaast is het goed voor de motoriek en ja, ook voor de creativiteit!
 1. Omarm je fouten en begin opnieuw
  De weg naar succes is geen rechte. Als dat zo was, dan zou iedereen die weg wel kennen. Mislukkingen horen erbij, ze kunnen je zelfs op een nieuw spoor zetten. Even in mineur hoort erbij, maar dan gewoon weer door. Nogmaals Albert Einstein: iemand die nog nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd.
 1. Imiteer en kijk af!
  De meest natuurlijke weg om te leren voor kinderen is imiteren. Ze zijn een meester in het kijken naar volwassenen. Voor je het weet hebben ze je stopwoordje te pakken en doen die genadeloos na.
  Nieuwe ideeën ontstaan maar zelden helemaal uit het niets. Ze ontstaan als reactie op andere ideeën of borduren voort op bestaande conventies.
  En wees dus zelf het goede voorbeeld… Hoe? Zie bovenstaande tips om je creatieve vermogens te te laten bloeien!
 1. Houd vol!
  Creativiteit is een onbekend pad in slaan, steeds je doelen herzien maar ze wel stellen en nastreven! Zonder discipline en uithoudingsvermogen kom je nergens. En “Kill Your Darlings” hoort er af en toe bij om het eindresultaat te versterken.
 1. Verbind
  Verbind verschillende creatieve vakken met onderwerpen uit taal, rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. Schilder de letters, klap en stamp met rekenen, teken de geschiedenis en boetseer met aardrijkskunde bergen en waterlopen. Daardoor krijgt kennis nog meer betekenis en wordt creativiteit in alle vakken verweven. Bovendien leren kinderen over de grenzen van vakken een te kijken.

Tot slot nog een keertje Albert Einstein: logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal.

VEEL PLEZIER!

2 maart 2018, Michiel Bos

Lees meer blogs