web analytics
06-22911261

Talent en kernkwaliteit

Aansteker
Ik stel me continu de vragen: ‘Hoe?’, ‘Wie?’, ‘Wat?’ Ik ben een kei in het omzetten van ideeën naar actie. Als ik een goed idee krijg of hoor, weet ik meteen wat de eerste stap is. Ik houd er niet van om lang over de dingen te blijven nadenken. Hierdoor heb ik ook een activerende werking op anderen.

Beeldorganisator
Als er iets georganiseerd dient te worden, ben ik er graag bij. In mijn hoofd speelt zich dan een film af over wat er op dat moment staat te gebeuren. Ik ben er ook goed in om die film helemaal waar te maken en weet precies wat me te doen staat. Ik kan met veel dingen tegelijk rekening houden, omdat ik zo’n scherp beeld heb van waar het naartoe moet gaan.

Bewuste beweger
Ik ervaar een eenheid tussen mijn geest en lichaam en vind het geweldig om met beide bezig te zijn. Ik wil dingen waarmaken door het gebruik van mijn lichaam en het contact met producten en grondstoffen. Ik raak graag anderen aan en gebruik veel fysiek contact.

Bezige bij
Mijn batterijen laden op als ik met nuttige en zinvolle activiteiten bezig ben. Op het eind van de dag wil ik het gevoel hebben dat ik iets bereikt heb, anders heb ik ’s avonds een gefrustreerd gevoel. Als ik in een situatie zit waar ik niet weg kan en die me niet boeit, word ik onrustig en denk ik aan alle dingen die ik ondertussen had kunnen doen. Als ik me ontspan, is dat een bewuste keuze en geen ingeving van het moment. Het komt er echter niet altijd van, want ik zie altijd nog werk.

Bruggenbouwer
Ik houd ervan om belangen van mensen met elkaar te verbinden. Van conflicten houd ik niet zo, maar als ik dan toch met een conflict geconfronteerd word, ga ik op zoek naar punten van overeenstemming. Zo bouw ik bruggen tussen mensen. Als er spanningen in de lucht hangen, merkt ik ze meteen op. Ik zie meteen wie het niet eens is en deze mensen krijgen het grootste deel van mijn aandacht.

Buikdenker
Ik ben een intuïtieve denker en zie snel verbanden en patronen. ‘Stel dat…’ is een vraag die ik mezelf vaak stel. Ik kan heel makkelijk verschillende scenario’s bedenken om van punt A naar punt B te gaan en vertrouw op mijn intuïtie om te kiezen en te selecteren. Ik leg snel de vinger op de wonde, maar kan wat ik aanvoel niet altijd onder woorden brengen: ik voel met mijn buik aan wat er gebeurt, maar met mijn hoofd kan ik het nog niet uitleggen.

Creatieve maker
Ik houd ervan om met mijn handen bezig te zijn en het gevoel te hebben dat ik met mijn eigen handen iets creëer. Ik geniet ervan om iets te zien groeien en haal er veel voldoening uit als het af is.

Doordenker
Ik houd ervan om na te denken en luister graag naar verschillende standpunten en meningen: het helpt me om mijn eigen onderbouwd idee te vormen. Ik vind het niet makkelijk om in een gesprek snel mijn mening te verwoorden: ik heb denktijd nodig bij nieuwe dingen en blijf nadenken tot de puzzel volledig is. Dat is meestal achteraf, in de auto, onder de douche, of na een nachtje erover slapen. Maar dan mag je wel een stevige, doordachte en onderbouwde mening van mij verwachten.

Doorzetter
Mijn wereld dient voorspelbaar te zijn. Ik houd van orde en structuur: dat geeft mij rust en het gevoel dat ik de situatie meester ben. Een project deel ik op in verschillende plannen die elk hun tijdsschema hebben. Deze plannen werk ik tot in de puntjes af. Zo houd ik mijn productiviteit op peil tijdens chaos en afleidingen.

Foutenspeurneus
Ik ben hel gevoelig voor fouten en problemen: ik merk ze snel op. Ik vind geen rust voor ik de fouten heb rechtgezet en de problemen heb opgelost. Als iemand mij op een fout wijst, vind ik dat verschrikkelijk, zeker als dat publiekelijk gebeurt. Dan ga ik na of ik die fout wel gemaakt heb. Als dat zo is, zal ik dat wel toegeven maar zal ik er alles aan doen om het geen tweede keer te laten gebeuren. Iets is voor mij pas af als ik het gevoel heb dat het foutloos is: ik ben een perfectionist.

Grenzenverlegger
Ik houd ervan mijn eigen grenzen te verleggen. Ik wil winnen en de beste zijn, want zo verbeter ik mezelf. Hiervoor gebruik ik de prestaties van anderen of van mezelf als referentiepunt. Als ik bijvoorbeeld ga zwemmen, tel ik de baantjes of wil ik sneller zwemmen dan de zwemmer naast mij. Als ik ga fietsen of lopen, houd ik mijn gemiddelde snelheid bij en wil ik die de volgende keer verbeteren.

Groeimotor
Ik krijg energie als ik potentieel en groei zie in anderen. Ik haal voldoening uit elke vooruitgang en elk klein stapje dat ik die andere zie zetten. In een gesprek probeer ik bijvoorbeeld een nieuw perspectief aan te reiken of de ander uit te dagen met nieuwe ervaringen. Ik houd ervan om anderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Groepsdier
Ik vind het fijn tot een club, groep of gemeenschap te behoren. Ik kom graag op plaatsen waar veel mensen zijn en waar ik het gevoel heb dat ik deel uitmaak van een groter geheel. Dan voel ik me goed. Ik draag ook zelf mijn steentje bij, want als je ergens bij hoort heb je niet alleen rechten, maar ook plichten. Daarvoor neem ik graag mijn verantwoordelijkheid op.

Herkauwer
Ik sta graag stil bij hoe dingen gelopen zijn. Ik vind het fijn om na gebeurtenissen, gesprekken of ontmoetingen even alleen te zijn zodat ik er nog eens een nachtje over kan slapen en kan reflecteren. Als ik dan tot nieuwe inzichten kom, krijg ik veel energie. Ik ben er goed in om die inzichten te delen met anderen en hen zo te helpen om verder te gaan met hun eigen ontwikkelingsproces.

Ideeënfontein
Ik ben goed in het verbinden van dingen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Wat ik bedenk is niet altijd nieuw, ik combineer vooral bestaande ideeën tot iets nieuws. Tijdens brainstormsessies voel ik een eindeloze stroom van ideeën.

Jazegger
Ik neem graag verantwoordelijkheid en ik zou het liefst tegen iedereen ja zeggen. Ik vind dat je een engagement altijd moet nakomen en ik doe alles om mijn opdracht te vervullen. Ik zeg ja tegen diegene die het me vraagt, niet zozeer tegen de taak zelf. Soms zou ik dat ik wat vaker nee kon zeggen. Als er iets gedaan moet worden, steek ik als snel mijn hand op. Terwijl ik me bedenk, zie ik mijn hand omhoog gaan. Als iemand me opbelt met de vraag om iets te doen, zeg ik ja. Als ik de telefoon weer neerleg, denk ik: ‘ik had moeten weigeren.’

Kansengever
‘Ere wie ere toekomt’ is mijn motto. Ik behandel iedereen op gelijke voet, ongeacht hun status. Hierdoor benader ik mensen altijd onbevooroordeeld. Ik vind het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt om te tonen wat hij of zij waard is.

Kennisspons
Ik houd van nieuwe informatie. Niet dat ik daar altijd iets mee doe: ik ben gewoon weetgierig. Ik houd van documentaires, schuim graag het internet af, lees graag (en veel) en ontdek graag nieuwe plaatsen. Dat geeft me energie. Ik word enthousiast van interessante ontdekkingen en kan heel lang mijn aandacht houden bij nieuwe informatie. Ik lees graag voor het slapengaan omdat ik er rustig van word.

Meetrekker
Ik weet welke richting ik uit wil en vertrouw daar voor 100% op. Ik kan anderen makkelijk enthousiast maken en overtuigen om mee in die richting te gaan. Ik houd ervan als ik erin slaag om anderen de richting te doen kiezen die ik voor ogen had. Ik heb een klein groepje mensen die ik actief opzoek voor feedback. Zij mogen heel direct zijn, anderen laat ik nooit zo dichtbij komen. Ik houd wel van een crisis: dan word ik rustig en daadkrachtig. Op zulke momenten heb ik last van weerstand en neem ik beslissingen waarmee ik anderen soms onrecht aandoe. Hierdoor moet ik achteraf soms zijdelingse schade opruimen.

Momentgenieter
Als anderen mij vragen of ik veel stress heb, antwoord ik altijd: ‘Wat versta je onder stress?’ Ik ervaar stress niet zoals anderen: ik neem de dagen zoals ze komen en probeer hen naar mijn hand te zetten. Ik lijd niet onder mijn agenda, ik ben er zelf de baas over. Een dag die loopt zoals gepland is prima, onverwachte veranderingen geven mij extra energie. Ik leef in het hier en nu en ik doe wat hier en nu belangrijk is. De toekomst houdt me niet echt bezig: als elke dag een zekere basiskwaliteit heeft, ben ik tevreden. De brug bouw je immers terwijl je erover loopt.

Mooimaker
Ik kan uren bezig zijn om ervoor te zorgen dat bestaande dingen mooier worden of dat nieuwe dingen mooi zijn. Ik kan erg genieten van schoonheid en esthetiek. Ik vind het voor mezelf ook belangrijk om er goed uit te zien.

Nieuwfreak
Ik houd van nieuwe dingen. Ik heb een sterke drive om bij te leren en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Als ik iets nieuws kan starten, krijg ik bijzonder veel energie en ontwikkel ik een zeer hoog leervermogen. Maar zodra het nieuwe eraf is, voel ik mijn energie en aandacht afzwakken: voor mij is dat het signaal om iets nieuws te doen.

Ontrafelaar
Ik zet graag mijn tanden in complexe vraagstukken. Ik kan veel informatie verwerken en zie makkelijk patronen in complexiteit. Ik heb snel inzicht in oorzaak-gevolgrelaties. De structuren die ik zie, kan ik moeiteloos doorgeven aan anderen door complexe zaken eenvoudig uit te leggen.

Ontstaansbegrijper
Ik vind het fijn om te begrijpen hoe iets is ontstaan, want ik zie sterke band tussen heden en verleden. Om iets vandaag te begrijpen en beslissingen voor de toekomst te nemen, moet je volgens mij naar het verleden kijken. Als ik iets nieuws moet opstarten, wil ik graag eerst achtergrondinformatie. Ik ben erg gefascineerd door geschiedenis en de levensloop van mensen.

Planmaker
Ik stel me altijd de vraag: ‘Waar leidt dit toe?’ Ik krijg pas energie als ik een duidelijk doel voor ogen heb. Van de dingen die ik doe, moet ik dan ook het gevoel hebben dat ze wezenlijk bijdragen tot dat doel. Van vergaderingen die nergens concreet toe leiden, word ik onrustig. Ik ben heel taakgericht en ga efficiënt op mijn doel af met behulp van to-dolijstjes en planningen. Positivo ‘Als het dak naar beneden komt, zien we tenminste de blauwe lucht!’ Hoe uitzichtloos de situatie ook is, ik zie altijd positieve kanten en mogelijkheden. Voor mij is het glas altijd halfvol en met mijn aanstekelijk enthousiasme geef ik mensen energie om door te gaan. Ik probeer spanningen weg te werken door humor.

Rots
Ik heb een sterk ontwikkeld innerlijk kompas. Ik weet vanuit mezelf wat goed is om te doen en durf daarvoor te gaan. Dat wil niet zeggen dat ik nooit twijfel, maar ik blijf rustig, weet wat ik waard ben en vertrouw daarop. Ik kan in nieuwe situaties stappen zonder dat ik daarbij uit mijn rol val.

Samenbrenger
Ik heb een alge drempel: ik benader makkelijk nieuwe mensen en anderen stappen makkelijk naar mij toe. Ik sta bekend als een goede gastvrouw/-heer en vind het fijn om nieuwe mensen te leren kennen. Ik houd er ook van mensen in contact te brengen. Als er tijdens een gesprek een stilte valt, vul ik die moeiteloos in. Iemand die niet deelneemt aan het gesprek, probeer ik erbij te betrekken.

Sfeervoeler
Ik ben als een spin in en web en sta in directe lijn met de mensen rondom me. Op die lijntjes voel ik de minste trilling aan die wijst op spanning en emoties bij anderen. Ik doe dan graag kleine dingen om mensen weer gelukkig te maken, maar kan intens verdrietig zijn als dat niet opgemerkt wordt. Ik voel dat ik deel uitmaak van een groter geheel, dat we allemaal een kern hebben die we delen en die ons verbindt. Elke situatie waar ik in terechtkom, bekijk ik vanuit een groter geheel. Voor mij zijn verleden, heden en toekomst sterk met elkaar verbonden.

Sterktearchitect
Ik vind dat iedereen uniek is en unieke kwaliteiten heeft. Ik zie goed waar mensen goed in zijn, wat ze nodig hebben om het beste van zichzelf te geven en hoe ik hen kan benaderen. Ik ben een teamplayer die moeiteloos de meest productieve teams opbouwt: ik weet wie wat kan bijdragen vanuit zijn unieke talent. Ik ben geen tafelspringer en sta niet zo graag in de schijnwerpers, maar vind het fijn als anderen mijn talenten zien en me uitnodigen om vanuit mijn sterktes bij te dragen aan het team. Ik heb een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel.

Stille helper
Ik geniet ervan om voor bepaalde mensen te zorgen door de ideale voorwaarden te creëren zodat die persoon kan uitblinken. Dat ik voor die andere kan zorgen geeft me energie en ik krijg er bijzonder veel voldoening van om hem of haar te zien schitteren. En ik geniet het liefst stilletjes, achter de schermen.

Toekomstdenker
Ik ben een visionair: voor mij is het heel duidelijk waar we met ons allen naartoe gaan in de verre toekomst. Ik zie makkelijk welke stappen we nu kunnen ondernemen om dat meerjarenplan te realiseren. Ik ben meestal twee stappen voor op anderen: als iemand een idee of een voorstel heeft, zie ik al hoe dat er in de verre toekomst uitziet.

Trouwe vriend
Ik heb graag diepgaande contacten met mensen en houd niet van oppervlakkige relaties. Ik heb een kleine groep vrienden, maar die ken ik door en door. Aan hen toon ik mezelf helemaal, waardoor ik minder behoefte heb om aan anderen veel van mezelf prijs te geven. Ik krijg er energie van om met de mensen met wie ik samenwerk goede, productieve en authentieke samenwerkingsrelaties op te bouwen. Dit gaat voor mij niet van vandaag op morgen en ik kan me storen aan mensen die me snel als hun beste vriend beschouwen.

Uitblinker als ik dat wil
Bij alles wat mij interesseert en wat ik belangrijk vind, streef ik naar excellentie en is the sky the limit. Wat me niet interesseert en ik niet belangrijk vind, laat ik liever links liggen. Ik ben graag daar waar de beslissingen genomen worden, niet vanuit een verlangen naar macht, maar omdat ik invloed wil hebben op de beslissingen. Ik wil alleen leren van de besten en erger me aan middelmatigheid. Hierover voel ik me vaak schuldig: ik ben nooit echt helemaal tevreden.

Vertrouweling
Op de één of andere manier slaag ik er altijd in om een context te creëren die zo veilig aanvoelt dat mensen me meer vertellen dan dat ze oorspronkelijk van plan waren. Ik zoek die gesprekken op omdat ze me opladen. In zo’n gesprek verdwijnt de hele wereld: alleen ik en de andere persoon bestaan. Terwijl ik luister, komt het verhaal helemaal in mij tot leven. Dat voelt mijn gesprekspartner ook aan, waardoor ik met hem of haar een sterk contact kan maken. Als ik onder stress sta, zoek ik bewust dit soort gesprekken op, want daar word ik rustig van.

Weger
Als ik een zware beslissing moet nemen, ga ik niet over één nacht ijs. Ik geef de indruk enorm lang te twijfelen, maar wat ik doe is alle risico’s onderzoeken. Daar ben ik goed in. Bij belangrijke keuzes wil ik alle mogelijke positieve en negatieve kanten onderzoeken. Ik doe er alles aan om het risico zo veel mogelijk te beperken voor ik spring. Dat lukt niet altijd en daarom zal ik niet altijd springen.

Woordkunstenaar
Ik kan makkelijk mijn gedachten verwoorden. Soms is het wel even zoeken, maar eenmaal ik iets helemaal kan zeggen of opschrijven zoals ik het wil, haal ik daar veel voldoening uit. Als je mij een vraag stelt, komen de woorden spontaan. Ik heb de behoefte om al pratend te denken: soms herhaal ik dingen in een andere formulering omdat ik zeker wil zijn dat ik het helemaal goed overbreng. Als ik een mooie tekstje heb geschreven, betrap ik mezelf er soms op dat ik het ’s avonds opnieuw ga lezen om er nog eens van te genieten.

Zichtbare presteerder
Ik vind het belangrijk om iets te betekenen voor anderen. Erkenning is mijn motor. Als ik opgemerkt word en zichtbaar kan presteren ben ik op mijn best. Ik krijg het meest voldoening als iemand waar ik naar opkijk mij erkent en waardeert voor mijn prestaties. Ik wil niet voor om het even wie werken en moet de organisatie of de baas waarvoor ik werk de moeite waard vinden.

Zinzoeker
Bepaalde waarden, normen, principes en overtuigingen staan centraal in mijn leven. Ik vind het belangrijk om daar trouw aan te blijven en ze te delen met mijn omgeving. Hierdoor kom ik bij anderen soms streng en principieel over. Alles wat ik onderneem, ligt in lijn met die overtuigingen. Ik vind het fijn om mensen op te zoeken of omringd te worden door mensen met dezelfde waarden, normen en principes.

Bron: Luk Dewulf: Ik kies voor mijn talent. Van Duuren Psychologie. (2015)